Nabeschouwing Finale weekend Premier Padel Rotterdam

Seizoen 1 Podcast Aflevering 4

Vanuit het Padel Experience Center in Alphen aan den Rijn is dit weer een gloednieuwe aflevering van Studio Padel.
Ja, het zit erop bij het Decathlon Premium Padel P1 Rotterdam. Het is ten einde.

En daar waar de hele wereldtop zich alweer verplaatst heeft naar Spanje voor het P2-toernooi bij Valladolid... ...zit hier gewoon weer tegenover mij voormalig international Marcel Bogaart, ik zeg Vamos!. Marcel, welkom. We gaan nabeschouwen vandaag op de afgelopen week in Rotterdam Ahoy... ...dat even het episch centrum, kan ik wel zeggen, van de padelwereld was.

Allereerst ben ik gewoon even benieuwd hoe het met jou is, want het is voor jou denk ik ook een intense week geweest... ...met heel veel commentaar bij Ziggo. Rennen vliegen tussen Ahoy, Rotterdam en Hilversum. Dus hoe is het voor jou geweest, Marcel?
Ja, natuurlijk hartstikke goed, want als je zoveel vitamine P krijgt, dan ben je helemaal opgeladen.

Ik denk dat ik dertig uur live televisie heb mogen doen met Ziggo, zondag mijn debuut met Ivo van Dijk... ...als eigenlijk de hoofdcommentator. Niemand kon, dus blijkbaar moest ik het doen. Het is een beetje spannend, maar uiteindelijk als je er zit valt het allemaal mee.

Ja, superleuk. Moe, maar voldaan, zullen we maar zeggen. Maar ik denk dat die mensen die daar in de organisatie hebben gezeten helemaal afgepeigerd zijn.

Voor ons was het gewoon zitten en genieten, dus met een drankje en een hapje erbij viel het helemaal mee. Allright, goed te horen in ieder geval. Vorige aflevering hebben we voorbeschouwd op het finaleweekend van Rotterdam.

Daar gaan we uiteraard deze aflevering op terugblikken en nabeschouwen. De prijzenpot van maar liefst 470.000 euro was er te verdelen. Dat zijn ook hele serieuze bedragen. 

Was dat in jouw tijd anders?
Nee, in mijn tijd, met alle respect. Ik ben natuurlijk maar een pionier geweest op de Tour. Zeker niet in hoofdtoernooien, dus dat is natuurlijk heel anders.

Het prijzengeld is natuurlijk wel veranderd. Het is beter geworden. Dat is ook de reden waarom de World Padel Tour door de spelers ingewisseld is voor de Premier Padel Tour.

Want meer geld is voor de spelers fijn. Zeker voor de spelers die het niet winnen, maar ook degenen die in de kwalificatie zitten. Of net daarna eigenlijk, die in de eerste ronde komen.

Dat is natuurlijk van belang. Het is alleen maar mooi voor de sport. Aan de andere kant, als je de finale hebt verloren, dan heb je 13.500 euro bij de mannen.

Dan ben je natuurlijk waanzinnig weer nummer twee van de wereld. In vergelijking met andere grote sporten is dat misschien niet heel veel geld. Maar alles bij elkaar, en zeker alle faciliteiten.

Dan praat je over een heel groot toernooi. Wat is mijn afdronk? Ik denk dat het een feestje was voor padel in Nederland. Ruim 6.000 man bij de finale.

Vorig jaar een uitverkochte aanval was 3.100, geloof ik. We gaan van groot, groot, groot. Uiteraard is het super gaaf als de Ahoy ook een keer nog verder gevuld is.

Dat die tweede ring nog even een keer erbij komt. Dat zou wat zijn, ja. Het was heel imposant.

Een VIP-ruimte met een padelbaan. 14 banen die er aangelegd zijn. Ik had Eric de Lange nog heel even gesproken.

Hij is super trots op zijn team. Dat begrijp ik, want dat mag hij ook zijn. Ik zeg, zou je nog iets veranderen voor volgend jaar? Hij zegt nee.

Het is wat we hadden gewild, wat we hadden gedacht. Voor de spelers, voor de organisatie van de Premier Padel Tours. Voor zijn partners.

Ja, tuurlijk kan er misschien nog net een paar mensen bij. Maar hij zegt, het is een fantastisch evenement. En zo ervaren we het ook.

We zitten hier in het Padel Experience Center in Alphen aan de Rijn. Wij merken vandaag alweer dat er meer mensen zin hebben gekregen... om de juiste materialen te hebben die ze hier willen testen. Dus we merken al toenemende drukte.

We waren net voor de 500.000 beoefenaars van Padel. Voor het weekend. Ik maak me echt sterk dat het na deze week boven de 500.000 is.

Dus ik denk, feestje. We gaan gewoon verder. Maar complimenten aan de organisatie.

Het is ook RTL7, Canal+ en ik mocht het inderdaad doen bij Ziggo Sport. Dus ik denk dat er heel veel exposure is geweest. Ik denk dat het goed is geweest voor Padel.

All right. We gaan nabeschouwen op de finales. Dat is dan misschien het enige jammer.

Daar hadden we misschien gehoopt op nog iets spannendere wedstrijden. In ieder geval misschien ook in de uitslagen. De nummers 1 en de nummers 2 van de plaatsingslijst... bij zowel de mannen als de vrouwen namen het tegen elkaar op.

Wij hebben er natuurlijk ook uitgebreid op voorbeschouwd. En om eens te beginnen met de dames. We hebben hoge verwachtingen uitgesproken voor de nummers 2 van de plaatsingslijst.

De winnaars van het toernooi daarvoor in Madrid. Triay Fernandez. Zij namen het natuurlijk op tegen de nummers 1. Sanchez en Josémaria.

Hoe is die wedstrijd gegaan, Marcel? Want ja, de uitslag was 6-4, 6-4. Maar een korte analyse over die wedstrijd. Ja, Gemma Triay was niet in de beste doen.

Ik dacht zelfs, ben je wel 100% fit? Ze reageerde niet goed op dropshots. Ze was wat langzaam op haar benen. Ze maakte veel meer onnodige fouten dan we van haar gewend zijn.

Ze hadden de pech dat Paula Josémaria echt in vorm was. Bijna geen onnodige fouten. Dominant, veel winnaars geslagen.

Zelfs dan, want op een gegeven moment was het 4-0. Toen kwamen ze nog terug. Als je dan nog maar 6-4, 6-4 verliest, dan kan je ook afvragen.

Ja, ik speel eigenlijk niet goed. En het is 6-4, 6-4. Ze hadden haar kans.

Zeker op het moment dat Gemma Triay nog een smash die ze eigenlijk zo uit had kunnen krijgen. Ja, ze kregen nog drie breakpoints in de tweede set. Twee keer kreeg ze echt een smash op de racket.

Ja, en dan maakte ze een soort, we noemen het maar een dwarrelito. Het heet op z'n Spaans een churros. Dat is een bal die je eigenlijk voor 99% fout slaat.

Ja, dat kan niet op zo'n moment. En ik denk, ze heeft ook weinig smashes geslagen. Dus of door iets met de arm.

Ze heeft altijd al een soort van bandage eromheen voor overstrekking. Of ze was niet helemaal fit. Dat is het verschil van net wel en net niet.

Dat zijn natuurlijk millisecondes, misschien tiende van secondes. Waardoor je net wel of niet goed voor de bal staat. En ja, jammer.

Maar aan de kant, het waren op zich wel mooie rallies. Het was een leuke finale. En we wilden dit eigenlijk ook zien.

Ze zijn de twee beste koppers van de wereld op dit moment. Maar Ariana Sanchez en Paula Josemaria waren gewoon nog op dit moment te sterk. Ja, die waren absoluut te sterk.

En dat lag denk ik niet aan Fernandez. Ik zag ook af en toe gewoon een beetje de wanhoop in haar ogen. Dat ze dacht, ben ik nu de kartrekker hier van het duo Fernandez-Triay? Waar juist Triai altijd degene is die toch wel de jonge speelster, 18 jaar is het pas, Fernandez op sleeptouw neemt.

Maar nu leek dat even andersom. Ze maakte wel fouten aan het einde van de eerste set. Toen ze echt bijna terug waren, toen had ze echt een slechte game.

Toen gaf ze ook een paar keer, in z'n Spaans noemen ze dat geloof ik, je verkoopt je partner. Dus je partner staat net iets voor de servicelijn, omdat ze op punt staat om naar voren te gaan. En als je dan een makkelijke bal rechtdoor geeft, dan wordt hij zo achter je partner geslagen.

Dan is het niet meer te houden. En zeker niet op dat niveau. En daar had ze denk ik echt wel betere en andere keuzes kunnen en moeten maken.

All right. Dan gaan we door naar de mannen, Marcel. Ook daar hebben we een finale gezien tussen de bekende koppels, om het zo maar te zeggen.

Coello Tapia als eerste geplaatst tegen Galan Chingotto. De nummers 6-2, 6-2. En ik denk niet, maar dat ga jij vast en zeker uitleggen, dat het niet geflateerd was.

Ik zie je al heel lang nadenken. Ik denk dat het enerzijds wel geflateerd is. Kijk, waarom? Kijk, Galan verloor meteen zijn eerste servicegame.

Die maakte eigenlijk een smash die hij niet maakte. Maar hij wilde de smash maken op een verkeerd moment. En dat heeft een beetje de toon gezet.

De game daarna slaat Tapia. Het slaat hem wel gewoon eruit. Het is een andere smasher.

Die smasht hem veel met spin eruit. Het is veel meer waar de bal eigenlijk gaat klimmen, nadat hij van het achterglas is gekomen. En Galan slaat hem iets meer met kracht eruit.

Als hij ligt op een houten vloer, dus wat minder bounce zit erin. We zijn ook niet op hoogte. Dus we zitten natuurlijk op zeeniveau Rotterdam.

Dat betekent dat die bal wat moeilijker eruit vliegt. Hij gaat wel, maar niet tegen een Coello 1,90 meter. En een extra lange armen.

En een Tapia die hoog kan springen. Dus er wordt hier gecounterd. Maar als je zag het niveau van de rallies.

En Chingotto heeft gelukkig twee onnodige fouten geslagen in de hele wedstrijd. Chingotto in de halve finale was volgens mij ook de man van de wedstrijd. Echt bizar wat hij deed.

Spectaculaire punten. Alleen, het was net niet genoeg. En waarom kwam dat? Ik denk dat Ale Galan net zoals Gemma Triay het niet had bij de dames.

Was Ale Gala net niet bij de mannen. En ja, dan wordt het gewoon heel lastig. En dan als Tapia en Coello.

Coello stond echt heel, heel goed te spelen. Hij had de eerste set nul unforced errors. Op dat niveau, als je dan geen fouten maakt en zelfs bijna geen afgedwongen fouten maakt.

Alles wat hij aanraakte was bijna goud. Dus dan speel je goed. Dan is het tegenstander beter.

En op cruciale momenten, net even dat... Ik wil het niet gelukt noemen, maar net dat je er even iets mee zit. Dan is 6-2, 6-2 denk ik toch wel geflateerd. Als je ziet het verschil bij de dames.

Dat vond ik in verhouding groter. Dat was 4-4. En dan hier bij de heren was het 2-2.

En dan denk je, ja weet je, was dit de walkover? Nee, natuurlijk was het geen walkover. Het was gewoon padel voor hoog niveau. Dus ik denk, ja, ze zijn de nummers één van de wereld.

Zijn terecht de nummers één van de wereld. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen op dit moment. All right.

Dat denk ik ook zeker. In de tweede set, in de tweede game, sloeg Chingotto een bal de kooi uit. Eigenlijk was een smash van Coello te kort.

Als een soort van koorddanser balanceerde hij voor de netband. Om het net natuurlijk niet te raken. Nadat hij de bal geslagen had.

Maar wat is nou hier exact de regel? Want hij verloor het punt uiteindelijk. De scheidsrechter gaf het punt aan de tegenstanders. Maar wat gebeurt hier nou precies? En hoe werkt deze regel nou eigenlijk?
Nou, als de bal over vier meter, por quattro geslagen wordt.

Ja, dat bedoel je, het achterglas. Dus je hebt drie meter glas. En daarboven zit nog één meter hek.

En als hij daar overheen gaat, is meteen eigenlijk punt voorbij. Hoeft niet op de grond te komen. Dus als hij daar overheen is, is meteen punt voorbij.

Gaat hij via het zijkant, zeg maar, de por tres. Dus daar is een hek. Het achterste gedeelte of het zijglas wat je daar hebt.

Dan moet je wachten, omdat er nog verder gespeeld kon worden. Dat die bal op de grond komt. Nou, ik vond het ook even in eerste instantie discutabel.

Waarom was het discutabel? Want ik dacht, hij gaat over vier meter. Hij raakt het net aan op het moment dat hij eigenlijk de bal eroverheen is. En dan raakt hij het net aan.

Maar er was totaal geen discussie over. Dus wat ik... Ik had het zelf met Ivo er nog even over. Maar wat wij dachten, is dat hij het net al aan had geraakt.

Voordat hij die koorddans act ging doen. Dus hij stond er al iets te dichtbij. Hij heeft het waarschijnlijk al aangeraakt.

Want anders gaat hij dat misschien toch nog wel een beetje aanvechten. En dan krijg je een far moment. Ja, dat heeft hij zelf niet aangevraagd.

Wellicht wist hij het zelf ook. Soms heb je wel iemand dat je denkt, de bal in of uit. Ze gaan gewoon verder.

Dus het hoort bij deze sport. Het hoort bij de cultuur van de sport. Je zegt, we willen eigenlijk liever spelen dan dat we stoppen.

Maar de VAR kan natuurlijk wel hier en daar bepaalend zijn. En dat hebben we natuurlijk wel in een andere wedstrijd gezien. Eerder in het toernooi.

Ja, zeker. Want je zegt de VAR. Daar gaan we denk ik zo naartoe.

Want jij wil het nog over een touch, no touch punt hebben. Daar komen we denk ik zo op. Maar er zat ook nog een video referee of een VAR aanvraag in deze wedstrijd.

In de finale bij de mannen. Want ik zag een een beetje lachend en huilende Chingotto tegelijk. Die "No, no, no, no, no, Ref" volgens mij zei op een bal die Galan serveerde. Hij zag hem in. Hij was uiteindelijk ook in.

En de return was eigenlijk zo slecht dat hij hem direct af kon maken. Maar de scheidsrechter gaf die service uit. En nou ja, dat was wel even een bijzonder moment, denk ik.

Ik weet ook niet. Wij konden alleen de herhaling zelf niet zien. En het duurde best lang, vond ik in het stadion.

Tot de VAR uitsluitsel gaf. Maar is dat normaal dat dat zo lang duurt? Of hoe kan het dat het zo complex is om te zien of die bal er nog uit is? Ik heb het niet al zo lang ervaren. Ik was natuurlijk op dat moment bij Ziggo.

Maar jij had de beelden, denk ik. Ik had de beelden. Dus je ziet een aantal keer de beelden terug.

Eerst moeten ze het opzoeken. Je ziet duidelijk dat die bal op de lijn is. Dus daar was eigenlijk niet zo'n discussie over.

Maar dan moet hij het echt honderd procent zeker weten. Daar zit ik ook denk ik wel nerveus. Want ja, heel de wereld, min alle mensen die niet van Padel houden.

Die zitten dan naar hem te kijken. En het moment was natuurlijk ook bepaald. Chingotto is in die zin bepaald.

Het was een eerste service of een tweede service. Kijk, ze hebben gelijk gehad. Dus opnieuw eerste service.

Want als de speler zegt hij is uit en hij heeft het fout. Dan verliest hij het punt. Maar als de scheidsrechter uitroept en het is fout.

Ja, dan heeft de scheidsrechter het punt tegen. Maar dan heb je natuurlijk helemaal niks aan. Dan heb je van de scheidsrechter gewonnen.

Dus het gaat er natuurlijk om. Het had niet heel veel te winnen. Dus het was ook denk ik een moment.

Maar het was denk ik ook een beetje. Ja, misschien een morele overwinning. Want hij zag ook. 

Ja, er wordt mij hier onrecht aan gedaan. Zeker, hij had ook gewoon gelijk. En dan denk je oké, dan is het misschien beter om dat aan te geven.

En ja, een eerste service, een tweede service en Padel. Ja, tweede service wordt natuurlijk vaak een lob gespeeld. Waardoor je het initiatief kwijt bent.

Zeker op dat niveau zijn de lops natuurlijk heel goed. Dus het gaat er eigenlijk om. Heb ik het initiatief naar het net toe of niet.

Maar dat was op dan mijn denk ik discussie. Dus kijk, hij zit ook in een goede positie. Degene die serveert kan het soms niet zien, want er zit een lijn.

De netband zit eigenlijk op de servicelijn. Dat kun je vaak zien. Degene die retourneert, die kijkt naar de bal, die volgt hem.

En ja, met het raakmoment misschien heel even dat je kan zien. Degene die naast hem staat, die volgt ook weer meteen de bal. Want die wil klaarstaan voor de return.

Dus degene die aan het net staat, die staat eigenlijk hetgene die het meest relaxed is op dat moment. Om te kijken van wat er gebeurt. Nou en dan, ja, dan is Chingotto ook niet de man daarnaar.

Dus dan heeft hij vol overtuiging, heeft hij het gedaan en had gewoon gelijk. Die volle overtuiging, die zag je in alles terug.

En ze mochten opnieuw een eerste service spelen. En het punt werd vrijwel identiek, want ook die return was niet goed. En hij ging er uiteindelijk uit.

Dan zeg ik weleens, het was dus zo. Hij had dus gelijk of gerechtigheid, hoe je het wil noemen. Maar het was in ieder geval wel bijzonder om te zien.

Jij wilde zelf ook nog terugkomen op een VAR moment. En dan eigenlijk uit de kwartfinale van Yanguas Stupaczuk tegen Tello en Belasteguin. Bela ook wel genoemd.

Daar was een touch-no-touch moment. Kun je vertellen wat daar gebeurd is, Marcel? Ja, zeker. Zijn mening.

Misschien zijn er twee dingen die mij bij het toernooi bijblijven. Dit is één en de andere komt dan zo op. Ja, Mickie Yungas en Franco Stupaczuk.

Ze spelen dus tegen Juan Tello en Fernando Belasteguin. Mickie Yungas, voormalig partner van Bela. Nu dus de partner van Stupaczuk.

Staan voor het eerst, ja, komen ze dan in de kwartfinale. Dus het is spannend. Is dat Bela in zijn laatste toernooi bij de halve finale? Of was het Stupaczuk en Yanguas? Die waren de wedstrijd eigenlijk oké begonnen, maar verloren.

Eigenlijk waren ze veel veruit sterker. En in het tweede set verliezen ze dan eigenlijk een beetje onnodig. En toch wat fouten maken.

Dus het is eigenlijk spannend. Het is 3-2 in de derde set en het is breakpoint. En Juan Tello slaat een smash.

En Mickie Yungas loopt met die bal mee. Doet een beetje een... Niet echt als een slag, maar dat hij nog eigenlijk mee wil draaien. Hij is natuurlijk heel creatief met die ballen.

Later in de halve finale heeft hij ballen geslagen. Denkt, nou, hoe kan je dat doen? Ze zijn maar zo snel, zo goed. En ja, hij zegt touch.

Maar Juan Tello, die pakt meteen na de stuit. Hij zewgt no touch. En wat er dus gebeurd is.

We hebben die video vier, vijf keer. We hebben net de video zelf vier keer bekeken. Die ziet geen verandering van de bal.

Dezelfde discussie op internet er natuurlijk over. No toka, vals speler. Hij heeft natuurlijk ook een beetje de schijn tegen.

Hij is wel iemand die de dirty game niet zou schuwen. Lang van kort, de VAR kon niet... Het was zeg maar gewoon verder gespeeld. De scheidsrechter was niet ingegrepen.

Dus hij heeft niet gezegd no toka. Nee, hij zegt, we gaan er uit dat het gewoon toka is. Dat heeft hij gezegd.

Maar hij kon niet honderd procent zeker. Hij bewijst dat hij het niet had gedaan. Dus als je niet kan bewijzen dat je het niet hebt gedaan.

Dan heeft hij hem dus aangeraakt. Was het andersom geweest. Dan had hij gezegd, ja.

De scheidsrechter had gezegd van ja, non toka. Dan had die VAR moeten bewijzen dat hij wel wat aangeraakt. Dat had hij ook niet gekund.

Dit wist hij niet. Met de kennis die wij hebben. We hebben de beelden net tien keer zitten bekijken.

Je ziet werkelijk niet of de rotatie van de bal iets verandert. Je ziet eigenlijk helemaal niks tegen hem. En daarna geeft hij eigenlijk een bal die niemand ziet egt, ik heb hem twee keer aangeraakt. Zou dat een goedemakertje geweest zijn? Ik weet het niet. Maar het voelde een beetje als van, ik ben zeer sportief.

Want dit ziet niemand. En dat laat ik toch even weten. Op breakpoint en na drie-twee.

Bela ging door het lint. Altijd de boss was hij. Dat is hij niet meer bij Premier Padel.

Ale Galan is de boss. Maar hij ging zitten. En zegt, ik ga niet eerder spelen dan dat degene die zegt dat die bal in is, mij dat heeft laten zien. Dat het zo is. Dat krijgt hij natuurlijk niet voor elkaar.

Want je kan een Bela zijn. Maar ja, 16 jaar nummer één. Hartstikke leuk, maar nu niet meer.

Maar je moet gewoon de baan weer op om verder te spelen. Dus het is gewoon tiempo en je moet weer spelen. Dus dat was wel het moment van die wedstrijd.

En aan het einde zag je dus ook. Dus nogmaals, Yanguas en Bela hebben samen gesleept. Dan pakt hij hem nog even beet.

En zegt vriend, mij niet meer bellen. Mijn Spaans is het niet zo goed. Maar zoiets was wel.

Die zijn geen vrienden meer. Dus ja, die hoeft hij dan ook niet meer te bellen. Dus dat was, ik denk, een heel belangrijk moment in het verloop van die wedstrijd.

En misschien ook voor het toernooi. Anders had je misschien nog Bela gehad in de halve finale tegen Chingotto en Galan. Maar ja, die hadden niet meer kans gehad dan Stupaczuk en Yanguas.

Want die speelden fantastisch. En die werden toch nog van de baan af, tenminste de baan afgeveegd. Maar in ieder geval waanzinnig spelen.

En toch niet goed genoeg. Ja, en het andere is natuurlijk in het toernooi. Daar heb ik ook eerder aan gegaan.

Maar dat is eigenlijk Leo Augsburger. Die gewoon bij Lebron het bloed onder zijn nagels vandaan treiterde. En later ook Sanz in de kwartfinale.

Komt in de halve finale. En daar kan hij het niet meer doen. Daar kan hij niet meer juichen.

Dan scheelt hij tegen zijn maatje, bedoel je? Precies. Hij kan het niet meer doen. Op het moment dat de tegenstander een nodige fout maakt door heel hard te juichen en te doen.

Nee, want Tapia en Augsburger, dat is even de insight die jij hier opgooit, zijn gewoon vrienden. Ja als je naar Brussel gaat, vorig jaar Brussel dit jaar.

Vorig jaar was hij nog niet in het toernooi. Maar dan reist hij mee, staat hier met z'n te trainen, met Libaak erbij. Ja, is gewoon zo'n grote held.

Ik denk dat hij heel veel heeft bijgebracht. Want die smash is bijna net zo gevaarlijk als Tapia. Misschien nog wel gevaarlijker.

Ik weet het niet. Want hij heeft natuurlijk ook een soort van ouder overwicht. De hele wereld is van mij.

Dus genoeg zelfvertrouwen. Lang val kort. Dat waren, denk ik, twee belangrijke momenten.

En ik denk wel dat het goed is om dat in de gaten te houden. Want Chozas werd af en toe als een kleine jongen daar weg gezet. Dat moet je denk ik ook niet te veel doen.

Want die zit ook testosteron in het kwadraat. Die gaat ook op een gegeven moment zeggen, vriend, ik ben geen kleine jongen. Want die kan ook waanzinnig goed smashen.

Dus handig om te weten hoe dat in de toekomst zich ontwikkelt. En ik kijk alweer uit naar de volgende wedstrijd van Bela. En tegen Mickie Yanguas.

Kijken of daar nog iets rechtgezet moet gaan worden. Dus ook dit wordt vervolgd. Ook dit wordt vervolgd.

En dat brengt ons alweer bij de rubriek. Breakpoint. Ja Marcel, onze vaste rubriek waarin we eigenlijk kort een break hebben in de aflevering.

Padel gerelateerd kan van alles zijn. En ik zei al even in de intro, we gaan ook alweer vooruit kijken. Want het Rijdende Circus is in Valladolid, as we speak.

Het P2 toernooi daar. En daar zit ook meteen de vraag in, want Rotterdam was een P1 toernooi. We zijn nu met het Premier Padel in Valladolid, Spanje, voor het P2 toernooi.

Wat zijn daar nou de grote verschillen tussen? En kun je daar een korte uitleg over geven? Nou, heel belangrijk. Bij een P2 toernooi in Valladolid is het natuurlijk warmer weer dan in Rotterdam. Ja, dat is wel waar.

Het is een P1 of P2, dat scheelt een stukje in prijzengeld. Dus een P1 toernooi heeft 470.000 euro en een P2 235.000 euro. Er zijn duizend punten te verdelen.

Bij een P1, tenminste voor de winnaar, die zijn niet te verdelen, die krijgt de winnaar. En 500 voor een P2. Dus je krijgt de helft van het geld en de helft van de punten.

Vaak is het zo dat bij een P1 toernooi, daar moeten alle toppers aan meedoen. Of je moet echt een medische excuus hebben. Dat je zegt, zoals nu bij Gonzales, die geblesseerd is.

En bij een P2 kunnen volgens mij de eerste twee koppels, misschien wel de eerste vier koppels, maar bij mij weten we dat het de eerste twee koppels zijn. Die kunnen zeggen, deze even niet, die sla ik over, want het past niet in mijn schema. En er zijn natuurlijk nog meer veranderingen met het aantal bijs en de sheet in totaal.

Nu hebben we een mannensheet van 32 in plaats van 64, dat wat natuurlijk een rondje scheelt. En de vrouwen hebben nu in de eerste ronde een bye. Dus het zijn kleine wijzigingen, die zitten daarin.

Dus bij P1 in Rotterdam hebben we wel meteen een hele hoge categorie. Ja, dus het is eigenlijk echt heel serieus. Want er zit nog maar één categorie boven bij het Premier Padel.

En dan hebben we het over de Majors. De Majors, ja, en dan heb je nog de masters. Maar de masters mag je natuurlijk niet zomaar aan meedoen.

Nee, maar de Majors, want dat zijn eigenlijk de vier, ik vergelijk het vaak met tennis, met de vier grand slams die we kennen. Daar zijn er ook vier van in het padel. Ja, maar dat zijn nu dus niet in Australië.

Dus we hebben wel Rome. Mexico, Parijs. Ja, oké, check.

En ik dacht in Qatar, want daar zit natuurlijk het geld. Dus we moeten er ook eentje heen. Ja, dank Marcel voor deze uitleg over het verschil tussen P1 en P2.

En tot zover Breakpoint.

All right, Marcel, gaan we ook meteen weer door. Want we kijken natuurlijk altijd naar de Nederlandse koppels.

Nou, in Valladolid, daar gaan we zo even kort op voorbeschouwen. Maar daar geen Nederlanders actief. Maar wat heeft Rotterdam nou voor hen betekend? Want het heeft ze denk ik ook geen windeieren gelegd, deelname aan het hoofdtoernooi in Rotterdam.

Nee, zeker niet. Als je even kijkt naar de ranglijst, heeft Sten, die klimt er door naar de 175e plek. Natuurlijk hartstikke goed.

Bram, 181e plek. 125 punten, 121 punten. Maar, wat schetst mij verbazing, eigenlijk nummer drie, op dit moment, Thijs Roper.

Die heeft toch hier en daar wat punten bij elkaar gesprokkeld. En niet zomaar een paar puntjes, maar echt heel veel. En die zit op 111, en staat op 187.

Dus als hij een goed maatje vindt, of ergens een wildcard vandaan tovert, of wat dan ook, dan is hij straks misschien de best gerangschikte Nederlander op de FIP. Dat zou natuurlijk heel bijzonder zijn. En wat ook wel leuk is natuurlijk, als je de wereldranglijst gaat bekijken, is dat Chozas en Augsburger, wel flink gestegen zijn natuurlijk door deze prestatie.

Die zijn opeens van de 50e plek naar de 30e en 38e plek gegaan. Dus ja, dat is wel een hoop reuring. Ja, een hoop reuring.

Nou, je noemt net Chozas en Augsburger. Die hebben natuurlijk een fantastisch toernooi gespeeld in Rotterdam. En dus een resultaat daarvan is dat ze behoorlijk klimmen op de ranglijst.

Wat ook wel weer leuk is, want als we dan kijken naar Valladolid, dan zitten zij dus dit keer aan de onderkant van het schema van 32 koppels. En ik denk dat dat wel weer interessant is, want vooruitkijkend, ze haalden in Rotterdam de halve finale. Als ze dat nu zouden halen, dan zouden ze dus niet Coello en Tapia treffen, maar Gallan en Chingotto.

En nou goed, we hebben gezien dat Coello en Tapia, die lijken wel onverslaanbaar met z'n tweeën. Uitzonderingen daar gelaten, want ze winnen niet werkelijk alles, maar er is wel een bepaalde hegemonie, denk ik, bij die twee. Maar Chozas en Augsburger straks, als we vooruit zouden mogen kijken, tegen Chincotto Galan, ik wil dat wel zien.

Nou ja, kijk, ze hebben natuurlijk geen makkelijke loting. Trouwens, een kleine correctie, in de kwartfinale zouden ze tegen Chingotto en Galan kunnen, maar ze beginnen tegen Sancho Gutierrez en Alex Arroyo. Nou, Arroyo kan ook een aardig smash.

Hij heeft een molenwiek klap. Eventueel moeten ze twee ronden met Benitez. Nou ja, die moeten eerst een ronde tegen Alex Ruiz en Garrido, maar die Benitez doet dat ook eigenlijk heel goed.

Maar dus normaal gesproken staan ze tegen Garrido. Nou, ook een van de beste smashers van de wereld, dus ze kunnen aardige klappen delen. En dan komt hij tegen Galan.

Ja dus, en dan in de halve finale zit hij inderdaad in de half van Yanguas en Franco Stupaczuk, als hij niet tegen Navarro moet en Cardona. Dus ja, vooruitkijken met Padel heeft niet heel veel zin. Je kan één bal vooruitkijken, maar zoveel wedstrijden is natuurlijk lastig.

Maar ze hebben in die zin een gunstige loting. Ze hebben ook nu met 30 en 38 zijn ze gewoon echt wel main draw kwaliteit. Dus dat betekent niet meer dat ze opeens ergens hoeven te kwalificeren.

Ze zijn in de top vijftig van de wereld terechtgekomen. Dus ook al zijn er minder plekken, gaat dat natuurlijk erg helpen. En sterker nog, als ze nog een paar van die plekjes gaan winnen, komen ze straks natuurlijk bij de top acht koppels.

En dan moet je natuurlijk wel top twintig gaan staan. Ja. En dan komen ze natuurlijk een heel end en dan krijgen ze een stukje beschermde status.

En dan gaat iedereen op hun jagen. Dus dat is wel leuk. En als we toch een klein beetje verder gaan op Valladolid.

Ja. Wat schetst mij verbazing? Miguel Lamperti met de P. En Perino. Good old.

Good old. Ja, de Silver Fox, zullen we maar zeggen. Ja, die speelt gewoon kwalificatie daar.

Het is die, ja, oud top tien speler van de wereld. Langzamerhand een beetje afgezakt. Want Perino is een goede maat, maar die is niet het niveau kwartfinale materiaal.

Zijn dus toch, want de grap is eigenlijk, want we hebben straks een beetje naar gekeken. Dus als je kwalificatie wint, heb je meer punten dan als je in het hoofdtoernooi de eerste ronde verliest. Want je hebt ook twee ronden moeten winnen.

Dus je krijgt de punten van de eerste ronde als je die zou verliezen. Dus je krijgt, stel, ik ga heel veel geld geven. Ik koop elke week een speler om voor 10.000 euro en ga met mij spelen.

Want 10.000 euro is echt heel veel geld. Ja, de winnaar kan het in sommige gevallen niet eens krijgen. Precies, dat is echt heel veel geld.

Maar stel dat je miljardair bent en je wil jezelf het inkoop. Houd dat niet vol, want uiteindelijk kun je wel een hoger partner zoeken. Maar degene die via kwalificatie in het hoofdtoernooi komt, gaat telkens meer punten krijgen.

Nou, ze hebben gespeeld. Ze hebben de eerste ronde gewonnen, de kwalificatie. In de P2 moet je zelfs drie ronden winnen.

De tweede ronde verliezen ze gewoon. Dus Lamperti is geen hoofdschema materiaal in Valladolid op een P2. Nou, dat is denk ik wel een next fase.

En ik heb het toen gezien met Mati Diaz. Als je eenmaal niet meer in het hoofdtoernooi zit, dan kom je er heel moeilijk weer in. Dus dat wordt echt lastig.

Maar dat is wel pijnlijk, want het is natuurlijk een grootheid. Het is inmiddels wel echt nogal een veertiger. Ik weet niet zijn exacte leeftijd, maar hij is behoorlijk op leeftijd.

Hij loopt natuurlijk al jaren mee. Maar is dit dan een beetje... Ik vind het eigenlijk ook wel treurig dat het... Het voelt toch een beetje als een soort van nachtkaars die dan uitgaat. Want als hij de hoofdtoernooi niet meer haalt, hoe lang ga je het nog volhouden om kwalificaties te spelen? Ja, maar hetzelfde gaat natuurlijk op een gegeven moment gebeuren met Sancho Gutierez.

Oud wereldkampioene, Maxi Sanchez. De jonge honden zullen daar geen boodschap aan hebben. En die zeggen, jouw brood is nu mijn brood.

En die gaan gewoon verder. Ja, dat is toch het harde leven van de professionele padel tour, van de Premier Padel tour. Het is eten of gegeten worden.

Het is eten of gegeten worden. Ook nu Marcel zeg ik dankjewel weer voor vandaag. Voor alle uitleg en expertise.

Een dankwoord natuurlijk ook aan jullie, de luisteraars. Dank weer voor het luisteren naar Studio Padel. En wil je niets van ons missen? Volg onze show op Spotify of Instagram.

Uiteraard de linkjes weer in de show notes. Tips en feedback of een interessante vraag aan Marcel? Laat het ons weten via studiopadel.nl. Wij zijn er volgende week dinsdag weer, uiteraard. En ook dan weer met het laatste nieuws uit de padelwereld.

Nogmaals dank en tot snel bij de volgende Studio Padel.

Studio Padel is geproduceerd door Stempower. Voor commerciële vragen kun je contact opnemen met studiopadel.stempower.nl